Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Αφιέρωμα στους μαθητές του Γυμνασίου Πέπλου         Παρασκευή Σαπουνιού
Σήμερα Δευτέρα 03-04-2017  και μετά από πρόσκληση  της διευθύντριας του Γυμνασίου   του Πέπλου  κ Παπαδοπούλου και της Υ.Σ.Ε.Φ.Ε κ Σολκίδου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του υπευθύνου   Ε.Κ.Φ.Ε. Αλεξανδρούπολης   στο σχολείο  για πραγματοποίηση εργαστηριακών ασκήσεων και παρασκευή σαπουνιού από τους μαθητές.
Η μέθοδος που χρησιμοποιήσαμε ήταν η ψυχρή μέθοδος παρασκευής για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων  και με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών( Στις φωτογραφίες φροντίσαμε να μην φαίνονται τα  πρόσωπα των μαθητών   για  τους ευνόητους λόγους της προστασίας τους)
Η όλη διαδικασία χωρίστηκε σε τρία στάδια:
Στάδιο 1ο  Προετοιμασία και ενημέρωση των μαθητών
Έγινε ενημέρωση για τον σκοπό της επίσκεψης και της συνολικής διαδικασίας από τον υπεύθυνο. Χρησιμοποιήσαμε  όρους από την καθημερινή ζωή στο μέτρο του δυνατού για να είναι κατανοητή η διαδικασία της παρασκευής σαπουνιού. Έγινε αναφορά στην  παρασκευή που  γινότανε τις προηγούμενες δεκαετίες  για οικιακή χρήση.


Στάδιο 2ο Συζήτηση με τους μαθητές
Αφού τελείωσε η ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση  με τους μαθητές . Ειπώθηκε από παιδιά η χρήση του σαπουνιού και αναφέρθηκαν εμπειρίες  και ακούσματα που είχαν αό την καθημερινή τους ζωή


 Στάδιο 3ο   Οι μαθητές εξέφρασαν τις απορίες τους
Στο στάδιο αυτό έγινε αναφορά στις απορίες για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και για  άλλα συναφή . Οι μαθητές έπαιρναν τον λόγο  και εξέφραζαν την απορία τους. Δεν διέκοπταν τους συμμαθητές τους και πολύ περισσότερο τις καθηγήτριες τους.


Στάδιο 4ο  Εκτέλεση άσκησης –Παρασκευή σαπουνιού
 Στο στάδιο αυτό διαλέξαμε να γίνουν δυο τρόποι. Ο ένας χειροκίνητα κατά τον οποίο οι μαθητές με σειρά ανακάτευαν το μίγμα για σαπωνοποίηση και ο άλλος βάλαμε μαγνητικό μείκτη ( μικρογραφία εργοστασίου όπως το ονόμασαν οι μαθητές)   με σκοπό να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα.
Στον «αγώνα» μηχανήματος –μαθητών κέρδισε χρονικά το μηχάνημα αλλά πιστεύω πως οι μαθητές κέρδισαν πολύ περισσότερα και μπράβο τους. 


 Η μέτρηση των υλικών έχει μεγάλη σημασία στην εν λόγω παρασκευή. Πρέπει να έχουμε την ακριβή αναλογία ειδικά του αλκαλικού διαλύματος. Προτείνουμε με ακριβεια εκατοστού του γραμμαρίουΣτην όλη προσπάθεια πρέπει να τονίσουμε  την συνεισφορά της Υ.Σ.Ε.Φ.Ε του σχολείου κ Σολκίδου για την συνέπεια και την προσπάθεια που κατέβαλε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Συγχαρητήρια αξίζουν στους μαθητές και φυσικά στις δυο καθηγήτριες κ Σολκίδου  και κ Αραμπατζή και στην διευθύντρια κ Παπαδοπούλου.
                                             Εντυπώσεις των μαθητών
Σταχυολογώντας  τα κείμενα των μαθητών παραθέτουμε τις εντυπώσεις τους:
 Μου άρεσε πάρα πολύ!!!!!                              Σ-Σ
Ήταν πάρα πολύ ωραία . Μάθαμε πολλά πράγματα      Θ-Σ
Μου άρεσε πολύ ήταν καταπληκτικά                             Ν-Σ
Μου άρεσε  πάρα πολύ  το πείραμα Ευχαριστούμε       Δ-Σ
Ήταν πολύ εντυπωσιακό και ενθουσιάστηκα πολύ        Ν-Π
Μου άρεσε πολύ πέρασα καταπληκτικά και έμαθα καινούρια πράγματα     Κ-T
Μου άρεσε πολύ και εντυπωσιάστηκα επειδή το είδα πρώτη φορά στη ζωή μου και γιαυτό σας ευχαριστούμε   Δ-Σ
Αρκετά ωραία εμπειρία Έμαθα πολλά πράγματα σε αυτήν τη ώρα που θα με βοηθήσουν στη ζωή μου !!!!!!!                                                    Γ-Ν

4 σχόλια:

 1. Θαυμάζω τις δράσεις του ΕΚΦΕ Αλεξανδρούπολης!
  Συγχαρητήρια για το έργο σας! Πολύ οργανωμένη δουλειά!
  Εύχομαι να συνεχίσετε να υλοποιείται δράσεις στα σχολεία!!Τα παιδιά μαθαίνουν με βιωματικό τρόπο και κατακτούν τη νέα γνώση!Σίγουρα θα είναι μια εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη!
  Εύχομαι κι άλλα σχολεία του Νομού να σας καλέσουν και να δώσουν την ευκαιρία και στους δικούς τους μαθητές να ανοίξουν τους ορίζοντές τους!!
  Καλή επιτυχία στο έργο σας και καλό Πάσχα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Στον χώρο του Ε.Κ.Φ.Ε Αλεξανδρούπολης υλοποιούνται πολλές και ποικίλες δράσεις και από σχολεία της πόλης για τα οποία θα κάνουμε αφιέρωμα στη συνέχεια.Θεώρησα όμως να ξεκινήσω τιμητικά με το Γυμνάσιο Πέπλου!!!!!

   Διαγραφή
 2. Τέτοιες δράσεις πρέπει να αναδεικνύονται ως εξαιρετικές πρακτικές!Μπράβο στον κ.Κατσίκια, στην κ.Σολκίδου και στην κ.Παπαδοπούλου!Για το Γυμνάσιο Πέπλου δεν έχω λόγια ούτως ή άλλως!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευχαριστούμε κυρία Ζήκα. Πραγματικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο οι καθηγήτριες όσο και η διευθύντρια.. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και φαίνεται από τα σχόλιά τους!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή