Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Παρασκευή Σαπουνιού

Αναλογία υλικών για την παρασκευή σαπουνιού με ψυχρή μέθοδο

ΝαΟΗ
g
16,67g
24,96g
33,34g
41,675g
50g
68,345g
66,6g
70,1g
Νερό
3Kg
50 g
75g
100 g
125g
150g
175g
200g
225 g
Λάδι
6Kg
100 g
150g
200g
250g
300g
350g
400g
450g

Παρασκευή:

1)Αναφέρεται στη πρώτη στήλη.. Προσαρμόζουμε κατάλληλα ανάλογα με την ποσότητα που διαθέτουμε

2)Η όλη διαδικασία γίνεται σε ανοικτό χώρο π.χ. σε μία ταράτσα. 

Στο εργαστήριο πρέπει να είναι ανοιχτά παράθυρα και  να δουλεύει ο αεραγωγός 

 Στρώνουμε μερικά φύλλα από την εφημερίδα και πάνω στην εφημερίδα τοποθετούμε το ξύλινο πλαίσιο.
 Παίρνουμε το μικρό δοχείο των πέντε λίτρων ή μικρότερο ανάλογα με την ποσότητα που θα κατασκευάσουμε και ρίχνουμε τα τρία κιλά νερό.
 Στη συνέχεια διαλύουμε στο νερό ένα κιλό καυστική σόδα με την κουτάλα και με αυτό τον τρόπο ετοιμάζουμε το διάλυμά μας. Το δοχείο θερμαίνεται.

Προσοχή: Ποτέ δεν ρίχνουμε  νερό μέσα στη σόδα. Θα ρίχνουμε σόδα μέσα στο νερό και όσο μπορούμε πιο αργά
 Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τη καυστική σόδα να μην μπει στο μάτι μας και να φοράμε τα πλαστικά γάντια γιατί διαφορετικά θα κάψουμε τα χέρια μας αν έρθει σε επαφή με το δέρμα.
 Στο άλλο δοχείο των 15 λίτρων ζυγίζουμε έξι κιλά ελαιόλαδο.(Ανάλογα  με την ποσότητα λαδιού προσαρμόζουμε)
 Στη συνέχεια ρίχνουμε το διάλυμα νερού σόδας στο δοχείο με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε γρήγορα με την κουτάλα. Προσέχουμε τα δυο  υγρά να έχουν την ίδια ή παραπλήσια θερμοκρασία

Αρχίζει ο σχηματισμός σαπουνιού και στη συνέχεια πήζει το ελαιόλαδο. Μόλις το μίγμα γίνει παχύρευστο,οπότε έχει τελειώσει η διαδικασία της δημιουργίας,ρίχνουμε τα προσθετικά που επιθυμούμε: Χρωστικές ουσίες ( θα αποφύγουμε τις χημικές κατα προτίμηση φυτικές.Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά καθημερινής χρήσης όπως αυτά που χρησιμοποιούν στα γλυκά π.χ κακάο κ.α) και το άρωμα που θέλουμε και αφού το κάνουμε ομοιογενές το ρίχνουμε στο καλούπι .
Μετά από 4-5 ώρες κόβουμε με το μαχαίρι το σαπούνι για πρώτη φορά και την επομένη μέρα αφαιρούμε το καλούπι και κόβουμε με το μαχαίρι τις πλάκες του σαπουνιού.

Μέτρα προφύλαξης -ωρίμανση του σαπουνιού μας
Αφού το αφαιρέσουμε το βάζουμε σε ένα σημείο  όπου θα είναι σκεπασμέν κατά προτίμηση τις πρώτες 2-3 μέρες με πανί ώστε να κρατάει σταθερή θερμοκρασία
Τα σαπουνάκια μας θα  τα τοποθετήσουμε σε ξύλινο  ή από χαρτόνι τελάρο (π.χ το καπάκι από το κουτί του χαρτιού Α4 αφού στρώσουμε λαδόκολλα ) σε τρόπο ώστε να έχουν χώρο μεταξύ τους για να αερίζονται. ( Να μην είναι κολλημένα)
Παραμένουν εκεί περίπου μέχρι δυο μήνες. Φυσικά ανάλογα με την συνταγή διαρκεί και ο χρόνος ωρίμανσης. 
Συνήθως πάνω στα σαπουνάκια μας παραμένει λευκή χρωστική ουσία Είναι η καυστική σόδα Αυτό είναι δείγμα της καλής σαπωνοποίησης αλλά όταν χρησιμοποιηθεί καλό είναι να αφαιρεθει γιατί θα ερεθίσει με όποιο σημειο έρθει σε επαφή( Το δέρμα στα χέρια μας) 
Παρατηρήσεις: 
*Το σαπούνι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα . Καλό θα ήταν να το αφήναμε σε ανοιχτό χώρο ένα με δύο μήνες για να ωριμάσει.
**Από το ξύλινο πλαίσιο θα δούμε να φεύγουν κάποια απόνερα. (Είναι απολύτως φυσιολογικό).
***Με αυτή τη συνταγή  1:3:6   παράγονται περίπου οχτώ κιλά σαπούνι.
****Αυτό το σαπούνι είναι ιδανικό για να καθαρίζει τους λεκέδες από τα ρούχα και να πλενόμαστε καθημερινά.
*****Σε περίπτωση που το δέρμα έχει συγκάματα είναι ιδανικό.


             Παραθέτουμε μερικά δείγματα από την παρασκευή σαπουνιού
Ι) Δημιουργία  ομάδας μαθητών του 4ου Γυμνασίου  Αλεξανδρούπολης με την βοήθεια της καθηγήτριάς τους κ Κουρτέση Θεοδώρας ΠΕ4.04 ( Βιολόγος)


ΙΙ) Αποτέλεσμα ομάδας μαθητών του 1ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης και της καθηγήτριάς τους κ Κίτσιου Δήμητρας ΠΕ4.02 (Χημικός)

 ΙΙΙ) Και μερικές από τις  καλλιτεχνικές δημιουργίες του 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης . Μοιάζουν με σοκολατάκια αλλά δεν είναι ! Είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών ομάδας μαθητών  του 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης και της καθηγήτριάς τους κ Κουρτέση Θεοδώρας ΠΕ4.04 (Βιολόγος)
Αξίζουν συγχαρητήρια οι μαθητές και οι καθηγήτριές τους

                              Μερικές συμβουλές


Ι)Προσοχή στο ζύγισμα κυρίως της βάσης και του λαδιού για να πάρουμε την σωστη αναλογία Χρειάζεται ζυγός ακριβείας διότι:

α)Αν έχουμε μικρότερη ποσότητα βάσης θα έχουμε λάδι που περισσεύει  οπότε θα δίνει θολά υδατικά διαλύματα .

β)Αν βάλουμε παραπάνω βάση τότε  θα έχουμε  pH>10 οπότε θα ερεθίζει το δέρμα .Κανονικά πρέπει οι τιμές να είναι 9<pH<10

ΙΙ)Αν χρησιμοποιήσουμε  καυστική σόδα (NaOH) παίρνουμε το κανονικό σαπούνι ενώ αν χρησιμοποιήσουμε  καυστική ποτάσα (KOH)  παίρνουμε κρεμοσάπουνο.Και τα δυο υλικά (δηλαδή ΝαΟΗ και ΚΟΗ) μπορούμε να τα βρούμε σε κατάστημα που πουλάει εργαλεία, σιδηρικά,χρώματα και άλλα σχετικά υλικά.
Παλιά αντί για τις συγκεκριμένες βάσεις χρησιμοποιούσανε αλισίβα. Δηλαδη παίρναν  στάχτη από ξύλα που όμως πάλι περιέχει Nα και Κ έβαζαν και νερό οπότε δημιουργούσαν τις βάσεις και το χρησιμοποιούσαν  μετά από διήθηση που γινότανε με διπλά πανιά.Υποθέτουμε πως το σαπούνι ανακαλύφτηκε τυχαία όταν ανακατεύτηκε στάχτη με λίπος.

ΙΙΙ)Για λάδι μπορούμε να έχουμε και άλλα είδη όπως π.χ ηλιέλαιο αραβοσιτέλαιο  λάδι καρύδας καθώς και χρησιμοποιημένο λάδι μόνο που πρέπει να το διηθήσουμε  για να φύγουν τα στερεά κατάλοιπα αρκεί να το θερμάνουμε ώστε να διαλυθούν τα λίπη.

IV)Για καλούπια μπορούμε  να χρησιμοποιήσουμε  πλαστικά μπολάκια από διάφορα είδη τροφίμων όπως π.χ γλυκά , παγωτά κ.α.Στο εμπόριο υπάρχουν και αντίστοιχα καλούπια σιλικόνης μόνο που αυτά δεν αφήνουν τα απόνερα να φύγουν οπότε πρέπει να δημιουρήσουμε εμείς ή να βγάλουμε το σαπούνι μετά από 48-72 ώρες.

Παρατηρήσεις
*Καλό είναι να μην  χρησιμοποιούμε νερό της βρύσης διότι περιέχει τουλάχιστον χλώριο και μεταλλικά στοιχεία  που θα αντιδράσουν  με την βάση και θα αφήσει ένα μέρος που δεν θα έχει σαπωνοποιηθεί οπότε το έλαιο που παραμένει μπορεί να αλλοιώσει τα σαπούνια μας (Αλλαγή χρώματος , οσμής κ.λ.π )
**Να αποφύγουμε το βρόχινο νερό επειδή δεν γνωριζουμε ποιες ουσίες μεταφέρει (λόγω μόλυνσης περιβάλλοντος)
***Για Παρασκευή σαπουνιού θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα 
μέτρα προστασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου